WhatsApp
Telefon
  • Bağlar Çeşme Cad. & 1218. Sk. No: 4 Esenyurt - İstanbul
Epoksi zemin kaplama

Epoksi zemin kaplama

Epoksi Zemin Kaplama

Doku Zemin:  Ürünlerimize Buradan ulaşabilirsiniz

   Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

Epoksi reçine | resing, kimyasal ve mekanik dayanıma sahip uzun ömürlü zeminler oluşturmayı mümkün kılan bakımı ucuz ve kolay bir zemin ve duvar malzemesidir. Endüstriyel epoksi zemin kaplama sistemleri, piyasadaki diğer kaplamalara kıyasla fiziksel dayanıklılıkları, parlaklıkları ve üstün kimyasal dirençleri olan ve eksiz bir kaplama olarak da bilinir.

Epoksi zemin kaplama, 2 bileşenli olup, sertleştirici komponent ile karıştırıldığında egzotermik bir reaksiyonla sertleşir. Sert, fiziksel ve kimyasal dayanımı yüksek bir film oluşturur.

Epoksi zemin kaplamalarının önemli faydalarının yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. Aradığınız zemin türünün epoksi olup olmadığını ya da ihtiyaç ve tercihlerinize uygun olup olmadığını belirlemek için değerlendirilmesi gereken bazı detaylar vardır.

Endüstriyel zemin kaplama, epoksi zeminler, hızlı ve kolay uygulamasının dışında birçok fayda sunan uzun ömürlü bir zemin kaplamasıdır. Genleşme derzleri gerektirmezler ve bu nedenle mevcut döşemenin üzerine rahatlıkla kaplanabilir.

Sağladığı pek çok avantajların dışında sadece endüstriyel depolar veya otoparklar gibi yaygın olarak kullanıldığı alanlar değil  başta geniş endüstriyel alanlar olmak üzere yaşam alanlarında oldukça tercih edilmektedir.

Epoksi zemin sistemleri, endüstriyel zemin kaplama ve ticari bir zemin kaplaması olmasına rağmen, dekoratif beklentileri de karşılaması nedeniyle evlerde ve ofislerde de kullanılmaktadır.

 

Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri

  • Epoksi zeminler, korozyona, aşınmaya, insan ve araç trafik yüküne karşı yüksek direnç gösterir. Bu özelliklerinden dolayı otoparklarda, ağır sanayiide, laboratuvarlarda, depolar vb. yerlerde kullanılır. Ayrıca epoksi zeminler, fiziksel yapılarını bozmadan pek çok kimyasal maddeye uzun süre dayanabilir.
  • Epoksi zemin kaplama sistemleri, mevcut alt zemini kaldırmadan gerekli yüzey hazırlığı yapıldıktan sonra sorunsuz uygulanabilir.
  • Bu anlamda, epoksi zemin kaplama sistemleri, beton alt yapının yanısıra yanı sıra seramik, ahşap, çelik, mermer, mozaik gibi zeminlere de uygulanabilir.
  • Epoksi zemin kaplama sistemleri ile, zahmetsizce yekpare ve pürüzsüz bir yüzey elde edilir. Mevcut zemine ortalama 3 mm bir ek kalınlık getirdiğinden yeni döşemeye neredeyse hiç kalınlık eklenmez, bu nedenle yapısal yük hiç etkilenmez.
  • Epoksi zeminin kuruma süresi kısadır. Bu açıdan epoksi zeminler piyasadaki diğer alternatiflere göre daha kısa kuruma süresi ile öne çıkmaktadır. Epoksi uygulanmış bir zemin rahatlıkla 24 saat sonra insan trafiğine 48 saat sonra da araç trafiğine açılabilir.
  • Epoksi zemin komponentleri solvent içermez. Bu nedenle kapalı alan uygulamalarında rahat ve konforlu bir işçilik ve kolaylık sağlar.

 

Epoksi zemin kaplama sistemleri belirttiğimiz pek çok olumlu yönlerine rağmen uygulama pratikleri ve yöntemleri sistemin performans ve başarısını etkileyecektir. Bazı örnekler verirsek:

 

  • Epoksi zemin kaplama uygulamalarında dikkat edilecek önemli bir husus ve gözle görülür bir sorun zemin ve ortamdaki aşırı nemdir. Epoksi sistemini uygulamadan önce alt zeminde aşırı nemi önlemek kadar mevcut zemindeki toz, kir, yağ, çimento artıkları, yüzey sertleştirici kimyasallar gibi kirlilikleri temizlemek de önemlidir. Aşırı nem epoksi zeminin mevcut zemine yapışmasında sorunlara yol açabilir. Gözle görülür şekilde daha zayıf bir yapışma ya da iki sistemin yapışması imkansız hale gelebilir.
  • Yanlış Astar Seçimi: Bir epoksi zeminin, sıvı bir forma dönüşmesi ve zamanla katı bir kaplama haline gelmesi gerçeğinden başlayarak boya ile birçok benzerliği vardır. Boyada olduğu gibi, epoksi zemin için de doğru astarı seçmek çok önemlidir. Uyumlu olmayan veya hiç kullanılmayan bir astar kullanılması, zemin ve epoksi arasında yapışma sorunlarına neden olacaktır.

 

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri

Epoksi zemin, profesyonellere sunulan çeşitli kaplamalarla karakterize edilir. Her ne kadar sistem karakteristik özelliklerini epoksi reçine belirliyorsa da aralarında sistemsel ayrımın nasıl yapılacağını bilmek önemlidir.

  • Kendinden yayılan epoksi zeminler

Kendinden yayılan zeminler, şüphesiz epoksi zemin ailesinin en bilinenleridir. Yüksek mekanik ve kimyasal dayanımları nedeniyle ağırlıklı olarak endüstriyel alanlarda zemin kaplaması olarak kullanılırlar. Genel olarak renkli kaplamalardır.

Kendiliğinden yayılan epoksi zeminler ailesinde kalınlıklarına bağlı olarak iki alt tip daha vardır. Bir yandan, genellikle iyi durumda beton üzerine uygulanan 1mm, kendiliğinden yayılan yüzeyleri pürüzsüz ve parlak epoksi kaplamalar;

Öte yandan, kalınlığı 2 mm'den fazla olan kendiliğinden yayılan epoksi zeminler vardır. Bu çeşitlilik, daha fazla dayanıklılığın arandığı bir tür özel ve pürüzsüz yüzeyler için daha uygundur. Dekoratif uygulamalarda da son derece düz ve estetik görünümleri ile tercih edilirler.

  • Epoksi çok katmanlı sistemler

Çok katmanlı sistemler, özel solventsiz astarlar, özel granülimetrik quartz dolgular, arakat ve sonkat kombinasyonlarından dönüşümlü uygulanmasından oluşur ve 3 mm ye kadar olan sağlıklı dayanıklı zeminler elde edilir. Renkli kuvars ve şeffaf reçinelerin kullanılması durumunda yüksek kalitede çok katmalı dekoratif zeminler de elde edilir.

  • 3D, vinil veya sanatsal epoksi zeminler

Bu tip epoksi zemin, belli bir imaj basılmış vinil üzerine kendiliğinden yayılan şeffaf bir epoksi dökülerek elde edilir. Sonuç, bir 3D efekti ve bir epoksi film tabakası ile tamamen korunan zeminde sabit bir sanatsal imaj oluşturulmasıdır.

  • Epoksi boyalar, en geleneksel ve ekonomik sistem

Aslında en çok kafa karışıklığı yaratan ve yanlış bir tanımla epoksi zemin olarak etiketlenen sistemlerden biridir. Epoksi boya, otoparklarda ve endüstriyel depo zeminlerinde yaygın olarak kullanılan parlak renkli, konvansiyonel ve düşük bütçeli bir boya sistemidir. Bir kaplama ile karıştırılmamalıdır. Ortalama 0,2 ile 0,4 mm kalınlıkta olması, astarlı olması, sadece hafif insan ve araç trafiğine karşı dayanım tipik özellikleri arasındadır.

Önceki paragraflarda bir epoksi zeminin hızlı ve kolay uygulanması ayrıntılı olarak anlatılmış olsa da kurulumunun ancak kalifiye işgücü tarafından gerçekleştirilebileceği de unutulmamalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Karo halı nedir?

Uygulaması son derece basit olmasının yanı sıra herhangi bir deformasyon sonucu tadilat ve revize edilmesi son derece kolaydır. Çok fazla desen ve renk seçeneğine sahip olmaları, başlıca tercih edilme sebepleri arasında gelmektedir. buna ek olarak uygulama yapılan alan için tasarım odaklı bir zemin sunmasının ve zengin bir görünüm katması karo halı tercihine ek bir sebeptir.

Karo halı; kare, dikdörtgen ebatlı halı parçalarında oluşan parça halılardır. 48×48, 50×50, 60×60,100×100, 50×25, 100×25 cm vb birçok ölçüde üretimi yapılan, özellikle ticari alanlarda kullanılan ticari tip halılardır.

 Genellikle ülkemizde Avrupa standartı olan 50 x 50cm boyutlarındaki ürünler kullanılır. Ancak boyutları 61 x 61 cm olan bazı Amerikan halılarını da görmek mümkündür. Karo Halı boyutsal olarak geniş bir ölçü yelpazesine sahip olsa da çoğunlukla kolay sökülüp takılabilen modüler halıları ifade eder.

Boyutları dikdörtgen şeklinde olan ( 100 x 25 cm vb ) halılar da karo halı kavramının içinde yer alırlar. Bunları ayırt etmek için Plank Halı denir. İpliklerin dokuma ve kesim tarzına göre bukle, velür ve tüfte gibi çeşitleri vardır.

Hayır, zemine sadece kaymayı önlemek için anti slip sürülür (post-it gibi) . İstenildiği zaman kaldırılabilir.

İplik PP ise (polypropleyn) maalesef ezilir ve tekrar eski hav yüksekliğine gelmez . İplik PA ise bizim hafızalı iplik dediğimiz (yani poly viny clorur) ezilmez . Üstüne statik yük geldiğinde ve bir zaman sonra kaldırıldığında izler görünür ancak fırçalandığında 24-48 saat arasında kendi hav yüksekliğine ulaşır .

 

3lü paspas sistemi kullanıldığında ömrü 10 yıldır.

Yüksek oranda geri dönüştürülmüş ham madde kullanımı ile diğer zemin kaplamalarına oranla çok daha çevrecidirler. Montajı hızlı ve kolaydır.

Karo halılar ortamın akustiği ve ses yalıtımını iyileştirme konusunda diğer zemin kaplamalarına göre büyük bir üstünlüğe sahiptir.

Sayısız renk ve desen seçenekleri ile mimarın dizayn konusundaki ihtiyaçlarına fazlası ile cevap verirler. Tozları hapsederek ortamda serbestçe dolaşmalarını önlerler ve böylece diğer zemin kaplama malzemelerine göre daha iyi bir hava kalitesi sunarlar. Anti bakteriyel ve Anti allerjik özellikli olanları vardır. Son derece estetik ve sıcak bir ortam yaratırlar.

Anti statik özellikleri sayesinde üzerlerinde statik elektrik barındırmazlar. Bu sayede sağlıklı bir çalışma ortamı sunarlar.

Yani bitki özlü talaşlı bir malzeme, altın sarısına benzer. Bu malzeme halının üstüne yayılır. Fırçalı makineler ile üstünden geçildiğinde sarı toz siyah olarak çıkar. Kalan partiküller normal elektrik süpürgesi ile alınır. Standart bukle halılar kuru sistem temizlenir.

Bu şekilde halının temizlenmesi ile birlikte ipliklerde eski hav yüksekliğine gelir. Kuru sistem olduğu için üzerine hemen basılabilir .

Islak temizleme önerilmez zira ıslatıldığında kir tabana atılır, kuruyunca kir kusar. Ayrıca nemli kalacağı için bakteri oluşur.

Ancak flotex ürünümüz su ile temizlenir, ki piyasadaki tek ıslak temizlenen üründür . dökülen malzemeyi içine alamaz.

Kir ve leke bir spatül yardımı ile kaba hali alındıktan sonra su ve sabunla fırçalanarak leke geri alınabilir .

Karo Halılar bakımı düzgün yapıldığında uzun yıllar kullanılır. Bütün bu avantajlarından dolayı özellikle ofislerde, otellerde, konferans salonlarında, sinemalarda ve kamu binalarında sıklıkla tercih edilir.

Kolayca sökülüp takılabilirler. Yükseltilmiş Döşeme üzeri uygulama ise, aşağıda bulunan tesisata kolayca ulaşılabilir. Karo halılar aynı zamanda yüksek akustik performansa sahiptirler.